Atentie Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre CD Net Plus. Inchide mesajul

Cum sa accesez camera IP prin reteaua internet

 

 Dupa ce am configurat camera IP ca sa fie accesibila prin reteaua interna, urmatorul pas este sa o facem accesibila si din afara retelei proprii, folosind un computer sau un telefon atunci cand suntem in vacanta sau ne aflam in alta locatie.

O sa aratam in continuare care sunt setarile necesare in cazul in care camera este conectata in spatele unui router, acesta fiind cel mai frecvent caz.

Avem doua cazuri, legate de tipul IP-ului pe care-l avem la legatura de internet, respectv IP fix sau IP variabil. Ne referim la adresa IP pe care furnizorul serviciului de internet a alocat-o pentru Dvs.. Este adresa cu care sunteti vazuti din reteaua internet.
Pentru a afla ce tip de IP aveti, trebuie sa verificati in contractul de internet sau sa-i contactati direct pe cei care va furnizeaza serviciul.

Pentru a afla care este aceasta adresa, se deschide un browser (ex. Internet Explorer, Firefox, etc) si se tasteaza http://www.whatismyip.net . O sa obtinem un raspuns de genul:

 
Your IP Number Is: 89.125.144.43.

In cazul in care avem IP variabil, avem doua solutii: prima in care contra unei taxe lunare se transforma in IP fix (trebuie sa contactati providerul Dvs. de internet) sau sa folositi serviciul Dynamic DNS.

Prezentam in continuare pasii in cazul unui IP variabil.

1. Setarea serviciului Dynamic DNS


Prin intermediul acestui serviciu, routerul va interactiona cu Dynamic DNS in vederea actualizarii la orice schimbare a adresei IP. Cea mai mare parte a routerelor au o sectiune distincta in care se introduc datele contului Dynamic DNS.

Prin accesarea http://www.dyndns.org aveti posibilitatea de a alege unul din domeniile libere pentru a crea un cont mapat cu adresa externa IP.

Pentru detalii despre crearea unui cont pe http://www.dyndns.org urmati acest link: Tutorial crearea cont la Dynamic DNS

Sa presupunem ca domeniul ales este http://camerele_mele.dyndns.org; trebuie sa introducem aceste date in router.

Va conectati la router prin introducerea adresei IP (a routerului) intr-un browser de internet. Daca nu mai cunoasteti adresa IP a routerului trebuie sa consultati amanualul acestuia. Urmatorul pas este sa va autentificati prin user / parola la router (disponibile tot in manualul aparatului). Ca ajutor puteti folosi cautari pe www.google.ro sau sa accesati fisierul  de aici  unde sunt date uzuale pentru o parte dintre modele de routere.

Mergeti in router la sectiunea DDNS, unde o sa faceti urmatoarele setari (acestea depind de tipul router-ulu):

  • setati ca serviciul sa fie valabil (enable)
  • la DDNS Service sau Dynamic DNS Server alegeti DynDNS
  • introduseti user / password setate la contul creat pe http://www.dyndns.org
  • introduceti Domain name (in cazul nostru camerele_mele.dyndns.org)

 

Din acest moment, routerul Dvs. va actualiza automat dyndns la orice modificare de adresa IP.

2. Port forward

Dupa ce http://camerele_mele.dyndns.org a devenit adresa Dvs. externa, trebuie sa-i spunem routerului cum sa directioneze traficul in cadrul retetei interne (din spatele routerului).

Sa presupunem ca avem 2 camere IP Foscam:


IPCam1 la adresa 192.168.1.30 setata pe port 2001
IPCam2 la adresa 192.168.1.31 setata pe port 2002

Daca vrem sa accesam din exterior (prin internet) IPCam1, disponibila la adresa interna http://192.168.1.30:2001, trebuie sa efectuam urmatoarele setari in router:


La tastarea din exteriorul retelei interne a adresei http://camerele_mele.dyndns.org:2001 , traficul va fi directionat catre adresa interna http://192.168.1.30:2001 , unde este disponibila prima camera IP Foscam (IPCam1).


Similar, procedam pentru a doua camera:


La tastarea din exteriorul retelei interne a adresei http://camerele_mele.dyndns.org:2002 , traficul va fi directionat catre adresa interna http://192.168.1.31:2002 , unde este disponibila a doua camera IP Foscam (IPCam2).

Sectiunea de Port Forwarding este in general disponibila in cadrul sectiunii Virtual Server din router.

Va recomandam si portforward.com unde sunt disponibile exemple de setari pentru o varietate foarte mare de routere.

Observatii:

  • Pentru a functiona aceste setari, este necesar ca sa avem setate adrese fixe pentru camerele de supraveghere (in exemplu nostru 192.168.1.30 pentru IPCam1 si 192.168.1.31 pentru IPCam2) si sa nu folosim serviciul Obtain IP from DHCP Server din pagina adminstrativa a camerelor.In poza de mai jos, va prezentam un exemplu de setare a camerei IPCam1:


  • Atentie si la setarile firewall (daca folositi) pentru a nu bloca traficul.